orvosi_vizsgalatA tüdőgyógyászati vizsgálat célja a légúti, allergiás és immunológiai betegségeinek feltárása és kezelése.

A panaszok és a vizsgálati eredmények alapján tüdőgyógyász szakorvosa felállítja a pontos diagnózist, ismerteti az esetleges betegséget és rizikófaktorait. Átbeszélik, hogy milyen kezelés, esetleges életmódváltás szükséges a páciens jelenlegi állapotának javításához. A tüdőgyógyászati panaszok esetében sokszor alkalmazunk gyógyszeres kezelést, antibiotikumokat, de bizonyos esetekben (pl. nem bakteriális eredetű hörghurut) elegendő a bő folyadékbevitel, az ágynyugalom, a vitaminpótlás és valamilyen köptetőszer használata. Számos betegség azonban állandó gyógyszeres kezelést és folyamatos gondozást igényel még akkor is, ha tünetmentes a páciens betegsége (pl. terheléses asztma).

Az asztmás betegek 1-3 havonkénti kontrollvizsgálatainak a célja, hogy ne kelljen korlátozásokkal élnünk, nem kelljen lemondanunk olyan dolgokról, amelyeket korábban azért hagytunk ki, mert féltünk az asztmás tünetek jelentkezésétől. A rendszeres, gondozó orvos-beteg találkozásnak, az adott időszakban jelentkező problémák és megoldásuk megbeszélésének az is a célja, hogy a páciens minden fontosat megtanuljon az asztmáról és kezeléséről.

Amennyiben bármilyen kétség merül fel a tüdejét és légzését illetően, javasoljuk a biztonság és a pontos diagnózis érdekében, keressék fel bizalommal tüdőgyógyász szakorvosunkat!

A tüdőgyógyászati vizsgálatot végzi:

Dr. Osvai László belgyógyász, tüdőgyógyász