vizsgalatA tüdőgyógyászati vizsgálat célja a gyermek légúti, allergiás és immunológiai betegségeinek feltárása és kezelése.

Amikor a panaszok és a vizsgálati eredmények alapján nem egyértelműek az összefüggések, akkor allergológiai teszt elvégzése lehet szükséges, mely leggyakoribb módja a bőrpróba (Prick-teszt). A bőrteszt segítségével lemérhető a páciens érzékenysége különböző allergénekre. Az alkar hajlító oldalára gyárilag készített allergén kivonatot cseppentünk, majd a bőrön kis karcolást ejtünk. A bőrt közvetlen érintkezésbe hozzuk egy parányi mennyiségű allergénnel, és megfigyeljük a kiváltott reakciót. A teszt pozitív - vagyis a beteg allergiás az adott allergénre -, ha a karcolás helyén szúnyogcsípéshez hasonló göb és bőrpír jelenik meg. A reakció kb. 20 perc után észlelhető, igen kifejezett allergia esetén hamarabb, majd az orvos az eredmény alapján megerősítheti a diagnózist.

Ezután a tüdőgyógyász szakorvos felállítja a pontos diagnózist, ismerteti az esetleges betegséget és rizikófaktorait. Átbeszélik, hogy milyen kezelés, esetleges életmódváltás szükséges a páciens jelenlegi állapotának javításához. A tüdőgyógyászati panaszok esetében sokszor alkalmazunk gyógyszeres kezelést, antibiotikumokat, de bizonyos esetekben (pl. nem bakteriális eredetű hörghurut) elegendő a bő folyadékbevitel, az ágynyugalom, a vitaminpótlás és valamilyen köptetőszer használata. Számos betegség azonban állandó gyógyszeres kezelést és folyamatos gondozást igényel még akkor is, ha tünetmentes a páciens betegsége (pl. terheléses asztma).

Az asztmás betegek 1-3 havonkénti kontrollvizsgálatainak a célja, hogy ne kelljen korlátozásokkal élnünk, nem kelljen lemondanunk olyan dolgokról, amelyeket korábban azért hagytunk ki, mert féltünk az asztmás tünetek jelentkezésétől. A rendszeres, gondozó orvos-beteg találkozásnak, az adott időszakban jelentkező problémák és megoldásuk megbeszélésének az is a célja, hogy a páciens minden fontosat megtanuljon az asztmáról és kezeléséről.

Amennyiben bármilyen kétség merül fel a tüdejét és légzését illetően, javasoljuk a biztonság és a pontos diagnózis érdekében, keressék fel bizalommal tüdőgyógyász szakorvosunkat!

A tüdőgyógyászati vizsgálatot végzi:

Dr. Osvai László belgyógyász, tüdőgyógyász