szakorvosokGyermek-nőgyógyászati szakrendelés során a gyermek-nőgyógyász legfontosabb feladata, hogy a hozzá forduló leány vagy tinédzser biztonságban érezze magát, tudja, hogy van egy olyan személy, akihez bármikor intim problémájával, kérdéseivel fordulhat.

A szakrendelés során a gyermek-nőgyógyász szakorvos felveszi az esetleges kórelőzményt, nőgyógyászati betegségek családi, genetikai előfordulását és a jelenlegi panaszokat. A gyermek-nőgyógyász a páciens életkorától, panaszától és a szexuális aktivitás meglététől függően végzi el a szükséges vizsgálatokat. Kíméletes módszereket alkalmazunk, amikor csak van rá lehetőség, akkor a panaszok feltárására a manuális vizsgálat helyett ultrahang-vizsgálatot végzünk.

Szükség esetén a szakorvos manuális tapintásos vizsgálatot végez, majd a hüvelyt hüvelytükörrel (közismeret néven kacsával) feltárja. A megtekintés után a nőgyógyász hüvely és méhnyaki kenetmintát vesz, amely alapján laboratóriumban sejtvizsgálatot végeztetünk (citológia), mellyel fertőzéses betegségeket is megállapíthatunk a rákos vagy rákmegelőző állapotot mutató sejtek keresése mellett. A panaszok és az elvégzett vizsgálatok alapján ultrahang vizsgálatot végez. További vizsgálatok elvégzését kérheti, mint chlamydia, HPV vagy egyéb betegségek szűrését, laboratóriumi-, és hormonvizsgálatokat.

A nőgyógyászati vizsgálat részét képezi a fogamzásgátlási tanácsok, a szexuálisan aktív leányok szűrővizsgálata és az emlőszűrés is.

A panaszok és az elkészült eredmények alapján a gyermek-nőgyógyász szakorvos felállítja a pontos diagnózist, ismerteti az esetleges betegségeket, okait, rizikófaktorait. Átbeszélik, hogy milyen kezelés szükséges a jelenlegi állapot javításához, melyhez alkalmazhatunk helyi vagy gyógyszeres kezelést. Súlyosabb gyermek-nőgyógyászati problémák során műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Folyamatos kontrollvizsgálatokkal a szakorvos ellenőrzi a gyermek páciens női nemi szerveinek állapotát, a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

A rendszeres gyermek-nőgyógyász vizsgálatok szerves részét képezik az orvos-beteg bizalmi kapcsolat, mely során ítélkezés mentesen, nyíltan és őszintén megbeszélhetik a szexualitást és a női egészséget érintő kérdéseket.

A gyermek-nőgyógyászati vizsgálatot végzi:

dr. Horváth Magdolna szülész, nőgyógyász, gyermek-nőgyógyász
dr. Mészáros Márta szülész, nőgyógyász, gyermek-nőgyógyász