orvosi_vizsgalatA gyermek-nőgyógyászati vizsgálat célja a női szervek egészségi állapotának, fertőzések és gyulladásos betegségeinek feltárása és kezelése.

Gyermek-nőgyógyászati szakrendelés során a gyermek-nőgyógyász legfontosabb feladata, hogy a hozzá forduló leány vagy tinédzser biztonságban érezze magát, tudja, hogy van egy olyan személy, akihez bármikor intim problémájával, kérdéseivel fordulhat.

A szakrendelés során a gyermek-nőgyógyász szakorvos felveszi az esetleges kórelőzményt, nőgyógyászati betegségek családi, genetikai előfordulását és a jelenlegi panaszokat. A gyermek-nőgyógyász a páciens életkorától, panaszától és a szexuális aktivitás meglététől függően végzi el a szükséges vizsgálatokat. Kíméletes módszereket alkalmazunk, amikor csak van rá lehetőség, akkor a panaszok feltárására a manuális vizsgálat helyett ultrahang-vizsgálatot végzünk.

Szükség esetén a szakorvos manuális tapintásos vizsgálatot végez, majd a hüvelyt hüvelytükörrel (közismeret néven kacsával) feltárja. A megtekintés után a nőgyógyász hüvely és méhnyaki kenetmintát vesz, amely alapján laboratóriumban sejtvizsgálatot végeztetünk (citológia), mellyel fertőzéses betegségeket is megállapíthatunk a rákos vagy rákmegelőző állapotot mutató sejtek keresése mellett. A panaszok és az elvégzett vizsgálatok alapján ultrahang vizsgálatot végez.

További vizsgálatok elvégzését kérheti, mint chlamydia, HPV vagy egyéb betegségek szűrését, laboratóriumi-, és hormonvizsgálatokat. A nőgyógyászati vizsgálat részét képezi a fogamzásgátlási tanácsok, a szexuálisan aktív leányok szűrővizsgálata és az emlőszűrés is.

A gyermek-nőgyógyászati vizsgálatot végzi:

dr. Horváth Magdolna szülész, nőgyógyász, gyermek-nőgyógyász
dr. Mészáros Márta szülész, nőgyógyász, gyermek-nőgyógyász